Ketogeniczne ciasto migdałowe. (BEV#428)

W dzisiejszym odcinku poznacie przepis na keto ciasto migdałowe. Moja żona Małgosia zdecydowała się po raz pierwszy wystąpić we vlogu, za co bardzo dziękuję.

A oto przepis na keto ciasto migdałowe:

  • pół kostki masła
  • 2,5 szklanki mąki migdałowej
  • 8 jajek
  • jedno opakowanie serka Philadelphia
  • proszek migdałowy ok 0,5 szklanki
  • 2 łyżeczki dobrej jakości ekstraktu waniliowego (my użyliśmy Nielsen-Massey)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 szklanka Erytrytolu
  • szczypta soli

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, dwie łyżeczki ekstraktu waniliowego sok z cytryny i serek Philadelphia. Mieszamy mikserem.

W osobnej misce  łączymy mąkę migdałową, tarte migdały, proszek do pieczenia i sól - również mieszamy i dodajemy do pozostałych składników. Wszystko mieszamy mikserem na jednolitą masę. Gotowe ciasto wylewamy do keksówki nasmarowanej masłem. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 1 godzinę i 10 minut. Pieczemy w temperaturze 185 stopni z termoobiegiem. Po tym czasie wyciągamy i studzimy.

Smakuje wyśmienicie! (zwłaszcza chrupiąca skórka) :)

To ciasto można również przygotować bez Erytrytolu, wtedy można go stosować jako zamiennik chleba.

Jeśli interesujesz się dietą ketogeniczną i szukasz informacji na ten temat, zaglądaj na mojego vloga, znajdziesz tu nie tylko ketogeniczne przepisy. Dzielę się również moimi długoletnimi doświadczeniami z bycia na keto - diecie.

Masz pytania? Chętnie odpowiem - napisz do mnie na   jerzy@bezedycji.pl  lub nagraj wypowiedź na https://bezedycji.pl/antena

Wszystkiego dobrego!